Data Fanatics

 • Onze cases

  Lees alles over de cases waar we voor onze opdrachtgevers leads hebben mogen werven.

  ER Capital

  ER Capital richt zich op kleinschalig commercieel vastgoed zoals kantoren, bedrijfsruimtes, winkels en verhuurde woningen.

  CNV Vakmensen

  CNV Vakmensen is een van de grootste vakbonden van Nederland met meer dan 130.000 actieve leden.

  Staatsloterij

  Maandelijks verkopen we duizenden loten aan Nederlanders die hun geluk willen beproeven bij de grootste loterij…

 • Onze blogs

  Lees onze blogs over de laatste trends en weetjes rondom leadgeneratie.

  Lead generation
  2-02-2022

  Chatbots gebruiken voor lead generation

  Leadgeneratie en chatbots. Een perfecte…

  Online marketing
  2-02-2022

  Wereld zonder cookies: 15 strategieën van experts

  Zeer recent kondigde Google aan…

  Social
  3-01-2022

  How Marketing Can Adapt To A World Without Cookies: 15 Strategies From Experts

  Very recently, Google announced that…

Content marketing voor business-to-business: 7 tips

Olivier Nuis
Chief Operations Officer
+31 (0)85 040 4849
Stuur Olivier een mail

Bij het succesvol verkopen van producten en diensten in de business-to-business wereld speelt het onderhouden van de digitale aanwezigheid en autoriteit een belangrijke rol. Content marketing kan hier niet los van worden gezien. Door middel van content marketing kunnen bedrijven hun beoogde doelgroep aan zich binden en converteren naar betrouwbare, terugkerende klanten. Als gevolg hiervan hoeft een bedrijf niet meer achter elke potentiële klant aan te jagen, maar laat deze in plaats daarvan naar zich toekomen wanneer de klant een deal wil sluiten.Het klinkt als een makkelijke, efficiënte manier om klanten te werven die geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten. Toch zijn er een aantal cruciale factoren die meespelen bij het succes van content marketing. Wat houdt dit principe precies in binnen de business-to-business wereld en met behulp van welke tips kun jij deze techniek gebruiken om betrouwbare klanten te werven?

Wat houdt B2B content marketing precies in?

Business-to-business (B2B) bedrijven richten zich op de zakelijke markt en moeten hun doelgroep op een andere manier benaderen dan bedrijven die producten of diensten aan consumenten aanbieden, oftewel business-to-consumer (B2C) bedrijven. Dit kan via online marketing, waar content marketing een belangrijk onderdeel van is. Hiermee speel je als bedrijf in op de behoefte aan informatie van je doelgroep door waardevolle content aan te bieden. Zo kun je je doelgroep aan jouw merk en aanbod binden, waardoor uiteindelijk concrete, betrouwbare klanten ontstaan.

Potentiële klanten worden ook wel leads genoemd, oftewel een bedrijf dat interesse toont in de producten of diensten die jij aanbiedt. Leads kunnen resulteren in een doodlopend spoor, waarbij ze niet tot een transactie overgaan, maar kunnen ook verkochte producten of diensten opleveren. Hierdoor wordt een lead een klant van jouw bedrijf.

Relevantie is een sleutelwoord bij content marketing, wat betekent dat je met jouw informatie informeert, instrueert, vermaakt en verrast, waardoor uiteindelijk een inhoudelijke connectie wordt gelegd tussen je merk en een lead. Dit betekent tegelijkertijd dat een transactie dichterbij komt. Bij content marketing worden de juiste online en offline middelen op het juiste moment ingezet, welke goed op elkaar aangesloten moeten zijn om leads geïnteresseerd en betrokken te houden.Uiteindelijk geldt dat hoe beter je content marketing is, hoe makkelijker het is om een stroom van leads op gang te houden. Zo gaan potentiële klanten sneller over tot een transactie en aankoop van jouw product of dienst.

Wat zijn de voordelen van B2B content marketing?

Bij B2B content marketing gaat het dus om het leggen van een inhoudelijke connectie met leads om deze over te laten gaan tot een transactie. Dit leidt tot de volgende voordelen voor jouw bedrijf:

 • Allereerst betekent investeren in content marketing het doen van een duurzame investering, wat op de lange termijn terugverdiend wordt. Je website is niet alleen vindbaarder, maar goede content is ook de basis voor een verdere marketingstrategie.
 • Investeren in content marketing zorgt ook voor zoekmachineoptimalisatie. Wanneer je het beste antwoord geeft op de vragen die mensen stellen op zoekmachines, kom je als eerste naar voren in de zoekresultaten. Zo is de zichtbaarheid van jouw merk en bedrijf groter.
 • Tot slot draagt deze vorm van marketing bij aan het opbouwen van autoriteit, oftewel het worden van een "thought leader" die waardevolle content uitdraagt. Hierdoor doe je aan branding, wat betekent dat je een gevoel oproept bij jouw publiek over jouw merk.

Hoe kun je het beste aan B2B content marketing doen?

Er zijn diverse strategieën om als B2B bedrijf aan content marketing te doen, maar over het algemeen vormen de volgende tips een goede leidraad om aan de inhoudelijke connectie met jouw doelgroep te werken.

1. Spreek één type lezer aan

Ten eerste is het belangrijk om niet teveel lezers tegelijk aan te willen spreken. Je kunt namelijk het beste aansluiten met jouw content op je doelgroep als je één type lezer voor ogen hebt en je klanten segmenteert door middel van profielschetsen. Zo maak je een duidelijk profiel van een groep met potentiële klanten en kun je jouw publiek beter bereiken. Probeer hierbij niet teveel groepen tegelijk te willen benaderen, maar houd het overzichtelijk en begin bij één. Wanneer het voor deze groep duidelijk is wat het hen oplevert, is er ook meer budget en tijd vrij om andere groepen lezers te benaderen.

2. Denk vanuit de customer journey

Elke potentiële klant ondergaat een customer journey, waarin deze persoon getriggerd wordt, zich bewust wordt van een probleem, actie onderneemt om dit op te lossen en zich tot een loyale klant ontwikkelt. Voor elk van deze fases moet de juiste content gemaakt worden. Hiervoor moet je een goed beeld hebben van de persona van je specifieke doelgroep. Wat zijn hun doelen, frustraties en mogelijkheden? En aan welke informatie hebben zij behoefte? Bovenal is het belangrijk om nuttige informatie te delen die je doelgroep wil horen in plaats van enthousiast vertellen op welke manier jouw bedrijf de beste is.

3. Pull- in plaats van push-marketing

Bij content marketing draait het om de klant binden aan je merk (pull), in plaats van achter elke lead aan jagen om een product of dienst te verkopen (push). Hoe handig is het als je geen tijd kwijt bent aan het verkrijgen van leads, omdat zij jou vinden? Dit wordt ook wel pull-marketing genoemd, waarbij het belangrijk is dat je marketing activiteiten leiden naar je website met een verleidelijk aanbod als oplossing voor de problemen van je doelgroep.

4. Vraag om hulp bij het creëren van content

Waardevolle content maken, lijkt misschien makkelijker dan het is en om dit goed aan te laten sluiten op de behoeften van je lezers kun je de hulp inschakelen van externe experts, zoals journalisten en influencers. Zoek een aantal experts op het onderwerp en vakgebied van jouw bedrijf en vraag of zij willen meewerken om interessante content te creëren. In ruil voor hun hulp, kun je bijvoorbeeld hun naam en/of organisatie in een artikel vermelden, waardoor ze sneller overtuigd zijn om een bijdrage te leveren. Heb je geen tijd om een interview met experts te houden? Dan kun je de opdracht het beste uit handen geven aan een goede copywriter.

5. Wees kort, maar krachtig

Voor effectieve B2B content marketing moet je vlotte content neerzetten, wat aansluit op de korte spanningsboog van mensen in een online omgeving. Grote lappen tekst schrikken mensen af en het is daarom beter om een krachtige, korte tekst te maken die er echt toe doet en gelezen wordt. Bovenal moet dit kwalitatieve content zijn met een specifieke, duidelijke focus, waarbij alleen belangrijke informatie gedeeld wordt. Deze content moet ook goed inspelen op de veranderingen en trends binnen je vakgebied om actueel en relevant te blijven. Sluit af met een sterke call-to-action, waardoor je boodschap sneller gehoord en verspreid wordt.

6. Verspreid je content

Na het maken van waardevolle content moet je deze op de juiste manier verspreiden om de aandacht te krijgen van je doelgroep. Hiervoor kun je (online) vakbladen, e-mail, sociale media-kanalen, zoals LinkedIn, en partners gebruiken. Het is verstandig om een budget te reserveren voor het verspreiden van deze content, aangezien je zo een groter publiek bereikt. Blijf hierbij ook continu de KPI's, oftewel kritieke prestatie-indicatoren, bijhouden om de prestatie van je organisatie en veranderingen hiervan te monitoren. Zo kom je erachter hoe goed jouw content verspreid wordt en hoeveel bereik je ermee hebt.

7. Erken en beloon je klanten

Tot slot dien je loyale klanten te erkennen en belonen doordat zij jou op reguliere basis van dienst zijn. Bedenk op welke manier jij je waardering voor hen kunt demonstreren en dit omvat niet alleen financiële beloningen. Soms willen klanten enkel weten dat je naar ze luistert en weet wie ze zijn.

Conclusie: content marketing voor business-to-business?

Door middel van content marketing kunnen B2B bedrijven een inhoudelijke connectie maken tussen een potentiële klant en hun merk, waardoor zij tot een transactie zullen overgaan. Dit is een duurzame investering, waarbij je op de lange termijn loyale klanten genereert, zorgt voor zoekmachineoptimalisatie en bijdraagt aan de branding van je merk.

Om op een succesvolle manier aan content marketing te doen, is het belangrijk om je doelgroep af te bakenen en een duidelijke persona te schetsen. Daarnaast moet je rekening houden met de customer journey van je klanten en aan pull-marketing doen om klanten op een efficiënte manier te trekken met jouw aanbod. Vraag ook om hulp bij het creëren van waardevolle content, wat kort, actueel en met een duidelijke focus moet zijn. Vervolgens kun je het via diverse kanalen verspreiden, waarna loyale klanten voldoende erkend en beloond moeten worden. Zo leidt content marketing uiteindelijk tot een grote digitale aanwezigheid en autoriteit en loyaal klantenbestand voor jouw B2B bedrijf.

Neem contact met ons op een daag ons uit!

  Vul een geldig telefoonnummer in.
   
  YWij respecteren uw privacy